De prijs van uw glas in lood paneel is afhankelijk van de volgende onderdelen:
– formaat paneel (hoeveelheid glas en lood)
– hoeveelheid stukjes glas (hoe meer stukjes, hoe meer werk voor de glazenier)
– merk/type en kleur van het glas
– ontwerp (een lastig ontwerp met vrije vormen is veel meer werk dan een paneel met rechte stukken)
Wat wel vast staat:
– het ontwerp is gratis
– het voorgesprek is gratis
– een glaszetter vraagt een aanbetaling van 25%. Deze hoeft echter pas gedaan te worden nadat u de offerte heeft geaccordeerd.
Optioneel:
– patineren: kosten zijn afhankelijk van de hoeveelheid lood dat in het paneel is verwerkt.
– verstevig en ophangogen voor raamhangers
– metalen of houten omlijsting voor raamhangers of voorzetramen.
– plaatsen: de kosten voor de plaatsing is afhankelijk van de staat van het kozijn en waar het geplaatst is.
Offerte:
Een glaszetter kan heel gemakkelijk en snel een offerte maken en deze per e-mail toesturen. Wat ze nodig hebben is een voorbeeld van een nieuw raam of een foto van een te restaureren raam. Daarnaast de maten en de gewenste afwerking.
Voorrijkosten
Wanneer u wat verder van Gouda woont is het mogelijk dat ze voorrijkosten berekenen, afhankelijk van de afstand. Een glaszetter geven dit echter altijd van te voren aan, zodat u weet waar u aan toe bent.
Opties
Er zijn diverse mogelijkheden voor een glas-in-lood raam.
– u heeft al een ontwerp
Wanneer u zelf al een ontwerp heeft, bespreekt u dat met een glaszetter in het voorgesprek. Deze informeert u dan of uw ontwerp uitvoeringsklaar is of dat het nog aangepast moet worden. Wanneer u zelf al een ontwerp in gedachten heeft, bespreekt u dat met Coen in het voorgesprek. Hij maakt ter plekke een schets en werkt het ontwerp later uit. Vervolgens legt hij het ontwerp aan u voor en kunnen er eventueel nog aanpassingen worden doorgevoerd.
– u heeft nog geen ontwerp
Tijdens een voorgesprek bespreekt Coen met u de verschillende mogelijkheden en maakt hij een ruwe schets van het ontwerp. Het ontwerp wordt later uitgewerkt en aan u voorgelegd. Uiteraard kunnen er dan nog aanpassingen worden doorgevoerd.
– u heeft een authentiek glas-in-lood raam dat gerestaureerd moet worden
Tijdens een voorgesprek bespreekt Coen met u wat er moet gebeuren en wordt bekeken welk glas gebruikt moet worden. Nadat hij heeft uitgezocht welke mogelijkheden er zijn informeert Coen u over de kosten.
Afwerking
Voor de afwerking zijn er verschillende mogelijkheden.
– Standaard
Soldeertin bevat tin en lood. Door het lood zullen naar verloop van tijd de soldeerpunten gaan oxideren en vrijwel dezelfde kleur als de loodprofielen gaan aannemen. De soldeerpunten zijn in het begin dus glimmend en worden in de loop van de tijd doffer.
Bovenstaand paneel is niet gepatineerd, het lood is lichtgrijs en de soldeerpunten glimmen. In bovenstaand voorbeeld is het glas-in-lood tussen dubbelglas gezet. Door de gesloten atmosfeer tussen het glas zullen de loodprofielen niet verkleuren en dus altijd deze kleur blijven.
– Patineren
Door patineren krijgen het lood en de soldeerpunten een zwarte/grijze kleur waardoor het paneel een oude of authentieke uitstraling krijgt. Naast zwarte patina is er ook koper/messingkleurige patina. Deze werkt echter beter op de soldeerpunten dan op de loodprofielen en is daarom minder geschikt voor glas-in-lood. Deze patina is dan ook meer geschikt voor tifffany (koperfolie) werken. Bovenstaand paneel is gepatineerd, het lood en de soldeerpunten zijn donkergrijs en zien er autenthiek uit.
– Kitten
Panelen die waterdicht moeten zijn moeten gekit worden. Door het kitten wordt het paneel naast waterdicht, ook steviger. Bovendien zal het paneel niet meer kunnen rammelen. Er moet worden gekit bij panelen die aan de buitenlucht worden blootgesteld (om wind en waterdicht te maken) en bij panelen in deuren en openslaande ramen. Panelen in deuren en openslaande ramen zullen zonder kit in de loop van de tijd gaan rammelen omdat er een kleine speling komt tussen het lood en het glas door het sluiten van de deur of het raam.
– Staallood
Staallood is lood waar in het midden van het profiel een stalen versteviging is aangebracht. Dit is van de buitenkant niet te zien. Door het gebruik van dit profiel zal het paneel aanzienlijk steviger worden. Staallood zal voornamelijk worden gebruikt in de grotere panelen en panelen waar de wind (buiten) op kan staan. Ook in paneel- en suitedeuren wordt vaak staallood gebruikt.
– Dubbel glas
Het is tegenwoordig ook mogelijk uw glas-in-lood in dubbel glas te plaatsen. De voordelen hiervan zijn, dat het paneel makkelijk is schoon te maken en dat men profiteert van de extra isolerende werking van het dubbele glas. De nadelen zijn, dat het glas aan beide kanten van het paneel licht spiegelen en het glas-in-lood tussen het dubbelglas minder goed te zien is, dit met name als men van buiten naar binnen kijkt. Aangezien panelen tussen dubbel glas luchtdicht zijn, behouden deze de zilverkleurige uitstraling van nieuw lood en soldeerpunten van een nieuw paneel. Dit kan voorkomen worden door het paneel te patineren (chemisch verouderen) voor de plaatsing tussen het dubbele glas.
– Reparatie ter plaatse
Vaak is het mogelijk een ruitje ter plaatse te vervangen. Het lood zal dan open worden gevouwen om het kapotte ruitje te vervangen. Dit blijft echter wel zichtbaar omdat de vouwlijn zichtbaar blijft. Reparatie ter plaatse is niet mogelijk als het lood te dun of te slecht is. Ook niet als er teveel ruitjes kapot zijn in het paneel of bij hoek ruitjes. In dat geval moet het kapotte ruitje blijven zitten of het gehele paneel moet uitgenomen worden voor restauratie.
– Glas fusing en slumping
Glas fusing is het geheel of gedeeltelijk in/op elkaar smelten van glas. Dit gebeurd in een speciale oven die temperaturen tot boven de 900 graden kan bereiken. Met fusing kunnen raamhangers of andere platte glasobjecten worden gemaakt. Deze objecten kunnen bijvoorbeeld in een glas-in-lood paneel worden gezet of worden vervormd met de slumping techniek.
Glas slumping is het vervormen van glas wat ook in de oven gebeurd. Het glas zakt door de temperatuur in of over een stalen of keramische mal en neemt vervolgens deze vorm aan. Met slumping kunnen borden, vasen of ander 3d objecten worden gemaakt.